Tviler du på deg selv? Det kan hjelpe karrieren din!

Alle tviler på seg selv innimellom. For mye tvil kan ødelegge selvtilliten din, men litt tvil kan faktisk være akkurat det karrieren din trenger!

Det er helt greit å tvile litt på seg selv noen ganger. Det kan gi deg et bedre grunnlag for å vurdere hvordan karrieremålene dine stemmer overens med dine sterke og svake sider. Neste gang du tviler litt på deg selv (for det kommer du til å gjøre) – ikke la deg overvelde. Bruk det heller til din fordel!

kvinne med hendene foran ansiktet

Tvil utvikler deg
Tvil kan motivere deg til å forbedre og utvikle egenskapene dine. Ferdighetene og kunnskapene dine vil stagnere om du aldri tviler på at du kan nok. Hvis du derimot er usikker på om du kan noe godt nok, ta et kurs for å bli bedre. Hvis du er usikker på en leveranse, spør en kollega om råd. Litt tvil kan motivere til utvikling ved at du jobber hardere og innhenter mer kunnskap og kompetanse. Usikkerhet og tvil som stimulerer dette, kan komme deg til gode.

Tvil gjør deg mer ydmyk
Du er bare et menneske. Det betyr at du ikke vet alt, og du kommer til å gjøre feil. Å være bevisst på det, gjør det deg til en mer pålitelig person. Ingen har lyst til å samarbeide med en som tror de er verdensmester i alt. Litt tvil vil motivere deg til å se alle sider av en situasjon. Det gjør deg mer villig til å vurdere alternativer utenfor ditt kompetanseområde, og det vil gjøre det enklere for deg å ta bedre beslutninger.

Når var sist gang du sparret med sjefen eller kollegaen din for å være sikker på at en idé var god? Fikk samtalen deg til å finjustere og perfeksjonere ideen din? Sannsynligheten er stor for at en slik samtale forbedret leveransen din ved at den tvang deg til å stille flere spørsmål og prøve forskjellige alternativer.

Tvil kan føre deg til nye karrieremuligheter
Hvis du føler deg veldig usikker i rollen din, er det mulig at du jobber med noe du ikke er kvalifisert til eller at du er i feil stilling eller selskap. Litt tvil i en slik situasjon kan motivere deg til å gjøre en endring. Du kan ta grep for å finne en jobb som gjør deg mer tilfreds. Eller så kan du snakke med sjefen din om bekymringene dine. Det kan føre til en endring i stillingsbeskrivelse og arbeidsoppgaver. Uansett, ting vil ikke bli bedre hvis ikke tvilen din motiverer deg til å ta tak.

Tvil skaper flere ærlige samtaler
Hvis du tviler på deg selv, kan det føre til viktige og nødvendig jobbsamtaler, enten med teamledere, kollegaer eller en sjef. Kanskje har du fått en strekkoppgave som har gjort deg engstelig, eller du har hengt deg opp i noe som ble sagt i et møte. En åpen og ærlig diskusjon med de det gjelder vil løse opp i tvilen din, og kan til og med forbedre arbeidsrelasjonen dine.

Kilde: The Muse