Når bør du slutte i jobben?

Mange mistrives i jobben, men blir værende. Tidligere karriererådgiver, nå Business Controller Sissel Melkild i Experis, forteller deg når det kan være på tide å slutte, og hvordan du gjør det.

Mange blir værende i en jobb de ikke trives i, fordi de synes det er vanskelig å slutte. – Det oppleves trygt og stabilt i nåværende jobb. Man vet hva man har i inntekt og mestrer arbeidsoppgavene. Mange blir nok værende av nettopp disse grunnene, og fordi det å bytte jobb virker skummelt. Utfordringen er jo faktisk å vite om gresset er grønnere på den andre siden, sier Sissel Melkild.

smilende mann med eske

Ofte er det ikke én grunn til at man vurderer å slutte, men flere.

– Karriere er den vanligste årsaken. Man føler man står stille, eller går i feil retning. Andre vanlige grunner er at man opplever at man ikke får arbeidsoppgaver man utvikler seg av, eller at man ikke trives med det sosiale miljøet. Kjemi med sjefen spiller også ofte inn, sier hun.

Melkild trekker også frem at menneskers livssituasjon kan ha endret seg. En jobb som passet bra før, trenger ikke være riktig nå lenger.

Må man alltid trives?
Dette er utfordringer mange nok kjenner seg igjen i, i større eller mindre grad. Betyr det at alle som har problemer på jobb bør si opp?

– Nei, det betyr det ikke nødvendigvis. Men jeg tror at hvis man har følt at man er i feil jobb over lang tid, så bør man vurdere å bytte jobb. Vi bruker en stor del av livet på jobb, så det er viktig å reflektere over hvordan man vil bruke den tiden. Men selvfølgelig må ikke jobben alltid være spennende, sier Melkild.

For det kan være vanskelig å bytte?

– Folk er forskjellige. Noen hopper rett uti med hodet først. Andre trenger litt mer informasjon og tid. Mange har også investert mye i den jobben de er i nå. Det kan være tøft å gi slipp på den investeringen når man merker at karrieren ikke går den veien man ønsker.

Noen kan jo gå til konkurrentene, mens andre kan finne ut at de er i helt feil bransje. Hva gjør man da?

– Det kan nok være skremmende. Det kan føles som om man må starte helt på nytt. Men som regel er ikke det sant. Kompetansen og erfaringen man har med seg fra jobben, er som regel også verdifull i en ny jobb.

Ikke slutt på dagen
Hvis du vurderer å bytte jobb, anbefaler Melkild å starte med å finne ut hvilke muligheter du har.

– Begynn med å utforske hva som finnes der ute. Følg med på stillingsutlysninger, snakk med venner og bekjente, og les hva de ulike stillingene innebærer i grove trekk. Gå heller på ett intervju for mye, enn ett for lite, sier hun.

Hun anbefaler å sikre at man har noe annet å gå til før man sier opp.

– Å slutte jobben på dagen, uten å ha noen plan B, er ikke nødvendigvis å anbefale. Da kan man ende opp med en stilling og et miljø som kanskje ikke er det man i utgangspunktet ønsket. Man skal ikke gå fra noe, men til noe nytt.