Slik får du en mer strukturert og effektiv arbeidshverdag

Kunne du hatt godt av å effektivisere måten du jobber på? Med riktige prioriteringer og gode rutiner blir arbeidshverdagen både mindre stressende og mer oppløftende. Vi gir deg tipsene!

Få en effektiv arbeidshverdag. Jefferson Wells gir deg tipsene.

Lag en plan for uken

Du har sikkert hørt det før, men dersom du planlegger uken din på forhånd vil du oppnå både mestringsfølelse og unngå stress. Det kan være lurt å starte hver uke med å skrive en liste der du kartlegger de typiske gjøremålene du skal gjennom, slik at du kan prioritere hva du skal gjøre først. Sett så opp en tidsplan for hver dag, slik at du vet nøyaktig hva du skal gjennom i løpet av dagen. En god plan gir deg oversikt over:

  • Hvilke oppgaver som skal utføres når
  • Frister
  • Prioriteringer
  • Ledig kapasitet

Finn din kjernetid

Når på døgnet er du mest opplagt? Noen jobber best på formiddagen, og blir mindre konsentrerte utover dagen. For andre er det stikk motsatt. Finn ut når du fungerer best, og planlegg dagen din etter dette så godt det lar seg gjøre – slik at du kan bruke denne tiden til å gjøre oppgaver som krever mer av deg.

Unngå multitasking

Sitter du med musikk i ørene, svarer på e-post mens du jobber med en presentasjon? Det er lett å tenke at man kan gjøre flere ting samtidig og på denne måten få mye gjort. Men hvis du hele tiden løper mellom avtaler og gjøremål vil du ikke få tid til å sette deg ordentlig inn i det du skal gjøre. Du må begynne på nytt ofte, og bruker mer tid på å sette deg inn i oppgavene enn nødvendig. Dette gjelder også mail. Lag en vane for å lese mail når du har tid til å svare på dem, slik at du unngår at de går i glemmeboka eller at du påfører deg selv unødvendig stress.

Blokker sosiale medier

Varsler fra sosiale medier, nettaviser og epost dukker som regel opp til alle døgnets tider, og kan virke svært forstyrrende for konsentrasjonen på jobb. Det finnes flere grep man kan ta for å kontrollere hvor mye du blir forstyrret. Offtime er en app som blokkerer apper på telefonen. Self Control er videre et program for PCen som blokkerer ut visse nettsteder (f.eks Gmail, Youtube og Facebook). Du velger selv hvor lenge blokkeringen skal pågå. Videre kan du fjerne pushnotifikasjoner fra mobilen, eller også fjerne selve appen for en periode. Sett mobilen på ikke-forstyrr – eller legg telefonen i vesken eller på et annet rom. Den tar fokus bare ved å være i synsfeltet.

Følg oss for mer nyttige jobbtips.