Slik lykkes du i ny jobb

Skal du starte i ny jobb ? Karriereekspert Sissel Melkild i Jefferson Wells gir sine beste råd til hvordan du lykkes som nyansatt.

Det er krevende å starte i en ny jobb. Du skal lære deg nye arbeidsoppgaver, lære å samarbeide med mange nye mennesker, og prøve å passe inn i en ny kultur. De første månedene, og ofte hele det første året, kan være overveldende og utmattende.

ny i jobben
De fleste kjenner på at det er overveldende og mye å ta inn over seg når man starter i ny jobb, forsikrer Sissel Melkild om. Hun jobber som rådgiver i konsulent- og rekrutteringsselskapet Jefferson Wells, og har mange gode råd til å mestre den nye hverdagen.

Vær deg selv – det er nok

– Det er viktig å være seg selv. Tiden som ny er slitsom nok. Om man i tillegg skal prøve å være noe annet enn den man er, blir det heftig, sier Melkild.

Hun anbefaler å gå inn i jobben med en positiv holdning.

– Ved å være positiv og engasjert lærer man mye. Det er viktig å bevare læreviljen. Da får man vært med på mye spennende, sier hun.

Spør – men ikke om alt
Det er lurt å prøve å komme inn i den nye jobben så raskt som mulig. Det enkleste er ofte å bare kaste seg over praktiske oppgaver. I tillegg er det lurt å være nysgjerrig, men det er en hårfin balanse mellom å være nysgjerrig og masete, mener Melkild.

– Spør om det du lurer på, men vær også lydhør og se på hva andre gjør. Ikke spør om absolutt alt, prøv deg heller litt frem, sier hun.

Hun anbefaler også å ha en ydmyk fremtoning.

– Mange arbeidsgivere ønsker en person som er proaktiv og initiativrik. Det er viktig det, men gjør det med litt omhu. Det er også viktig å ha litt respekt for de som jobber der og for det som gjøres på arbeidsplassen i dag.

Effektivitet er viktigere enn overtid

Mange nye føler at de må bevise at de har stor arbeidskapasitet de første månedene, og prøver å vise det ved å være tidlig på jobb om morgenen og en av de siste som går for kvelden. Da blir det lange arbeidsdager. Det mener Melkild er unødvendig.

– Det er ikke viktig å sitte over hver dag, men det er viktig å være skrudd på når du er på jobb.

Med det mener hun at det er viktig å være effektiv. Gjør arbeidsoppgavene dine og lever dem i tide.

– Det er viktig å være en kollegene dine kan stole på, sier hun.

Hun mener også det er viktig å si ifra om det hoper seg opp og du ser at du ikke rekker over alt.

– Det er bedre å si ifra tidlig og søke avlastning, enn ikke å klare å levere på tidsfristen.

Bruk kalenderen som verktøy
Kalenderen kan også være et nyttig verktøy for å klare å få oversikt og senke stressnivået. Har du mange oppgaver som skal løses de neste dagene og ukene, sorter dem etter viktighetsgrad og skriv oppgavene inn i kalenderen. Dette trikset bruker Melkild daglig selv.

– Det bidrar til at jeg får en oversikt over hva som haster mest. Har jeg satt av tid til prosjektet i kalenderen, kan det gå i glemmeboken i dag, så kan jeg ta det opp igjen den dagen jeg har satt av tid. Slik slapper jeg bedre av, sier Melkild.

Hun er også glad i lister. Melkild skriver ned arbeidsoppgaver og stryker ut det hun har gjort.

– Det er viktig å være bevisst på hva man faktisk har gjort. Det anbefaler jeg virkelig. Jeg skriver lister hver dag, og det gir meg mestringsfølelse.

Lær deg å koble av
Et siste ekspertråd, som ikke skal undervurderes, er kunsten å koble av, mener Melkild. Mestrer man den kunsten kan man unngå å bli utbrent.

– I dag er det mange som tar med jobben hjem. Vi har bærbar PC og e-post på mobil. Å klare å skru av e-postvarsler på mobil, tror jeg er viktig. Av min tidligere arbeidsgiver fikk vi faktisk beskjed om å skru av varslinger.

Om man ikke klarer å koble av, blir man fort sliten, og kan føle at jobben tar over hele livet.

– Jeg tror det kan bidra til at man blir utbrent. Derfor gjelder det å finne enkle triks som funker for deg.